12 verdensanskuelser NO

innen torgerjacobsen.no

På tysk finnes lenker til opphavs-fremstillingen, samt litteraturhenvisninger

Dette er den engelskspråklige siden med lenker, videosnutter, og litteraturhenvisninger:

I 2014, 100 år etter den 1. presentasjonen av 12 verdensanskuelser, kom idéen om å lage spill og kortstokker utifra begrepene som ble skissert den gang. Språket med ord og begreper er organisert på en logisk måte som det lar seg anskueliggjøre hvor altså ord og uttrykk kan representere hvert sitt begrep i den store sammenhengen. Etableringen av prosjektet har således tatt tid imens begrepsdiskusjoner og samtaler har vært ført regelmessig over et par år nå. En kortstokk kallt; «forspill» er gitt ut i begrenset antall fra høsten (2023). Seminarer og nye kortstokkutgivelser vil følge på. Kunngjøringer vil skje og oppdateres ifra sidene her.

Presentasjon av prosjektet og produktsalg i:

De 12 verdensanskuelse presentert i en sirkel. Navnene på noen av anskuelsene kan avvike fra den første tyske orginale navnsettingen. Etterhvert som de 12 blir lenket til hvert sitt område på denne siden, vil også den norske navnbruken bli gjort rede for:

Materialisme

Objektivisme                 Sensualisme

Rasjonalismen                         Fenomenalismen

Idealisme                     < – >                    Realisme

Psykisme                                             Dynamisme

Essensialisme                  Monadisme

Spiritualisme

Disse tolv verdensanskuelsene er her stillt opp som en klokkeskive. Det kan like gjerne være som Zoodiaken eller månedene i året. Øverst er kl.12 eller om man vil Juli måned. Nederst er kl.6 eller Januar. Materialisme og Spiritualisme er motsetninger, slik vi forestiller motsetningen mellom Juli og Januar. Følger vi kretsen er diameteren motsetningen mellom hvert par.

Benevnelsene for hver verdensanskuelse kan avvike ifra den orginale som kommer frem på den tyske siden. Når verdensanskuelsene er lenket, vil benevnelsen forklares nærmere.

Er språkprosjektet som forklarer hele det språklige og begrepsmessige sammenhengen som altså utgjør 84 begreper.

Opp:

Midt i malen.