K o s m o n y m i a

Hovedsider:

12worldview.com

statendetermeg.no

torgerjacobsen.no

24.8.24: Kosmonymia er et nyskapt ord basert på det greske: «kosmos» som betyr begrep og «nymia» som betyr navn/ord.

Ordblokkene fungerer som overskrifter eller også som lenke til å komme inn på nye sider. Kosmonymia er et allment anliggende og dermed elementært for å forstå sammenhengen mellom ord og begrep. Dette hadde sitt utspring i språkdebatten i Høymiddelalderen; Universalstriden. Er ord bare ord, eller har de en berøring med virkeligheten? Har begreper en unversalkarakter? Dette diskuteres fortsatt av de spissfindigste språkforskerne idag. Forøvrig er språk, dialektene og fagtermene noe som berører virkeligheten til alle mennesker uansett.

er beskrevet i 12worldview.com i:

Bilde «Prosjekt kosmonymia» aa068 70x70cm akryl på lerret

Maleriene som har titler, eller har en rammekappe med et språklig uttrykk (ordbilde), lenkes eller plasseres gjerne i en begrepskategori i 12worldview.com under 12 verdensanskuelser i kombinasjon av 7 begrepsstemninger. Disse fastsettelsene inngår i «Kosmonymia prosjektet«, som er myntet på begrepssamtaler og produksjon av trykksaker.

se:

Maleri utstilling av Torger Jacobsen settes opp 8. oktober 2024 i Oslogruppens av Antroposofisk selskaps lokaler i Josefinegt 12, nær Bislett. Maleriene vil vanligvis kunne sees i forbindelse med husets åpningstider og aktiviteter.

Et 20-talls maleriene ifra ulike perioder settes opp med idiomtitler som språklige uttrykk til bildene. Bildene vil være til salgs og samtidig lenkes til hjemmesiden her ved «Kosmonymia maleriutstilling».

Med idiomtitler vil også disse språklige utrykk kunne diskuteres i sammenheng ved plassering i begrepskategorier. Kosmonymia (Begrep og ord) er myntet på dette, og fører opp ukentlige kreative samtaler hvor to og to idiomer/ faste språkelige uttrykk også diskuteres. Se derfor invitasjon til begrepsdiskusjon.

Før- Vernissage inviterer til et interaktiv utstillingsoppsett hvor publikum kan være med på å gi bildene titler.

også:

Høsttema:

Den gode samtale er det overordnende målet.

Hva er mere livgivende enn lyset? Svar: Samtalen. Hentet ifra Goethe: Eventyret om den grønne slange og den skjønne lilje (1795)

Matteus 18:20 For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblandt dem.

Kan det tenkes noe mere målrettet for den gode samtale enn å gå rett på begrepene?

Siden koronapandemien ble det gjennom Folkeakademiet i Viken et spørsmål om å finne nye samværsarrangementer som samtidig var meningsfulle og meningsutvekslende. Det var ikke de store kåseriene og foredragsholdingen som ble vektlagt, men å finne møteform i det «små» eller i det «mindre», hvor mennesker i større grad kunne utveksle sine tanker og tanker om tilværelsen.

Idéen om rene begrepsdiskusjoner var også modnet gjennom en allmenn møteform som Folkeakademiet filosofisk forum har praktisert ukentlig (mandager) siden 2001. Forumet fikk forøvrig en pris utdelt av Voksenopplæringsforbundet i nær tilknytning til 20 års jubeleet. Filosofisk forum tar fortsatt opp temaer som bestemmes demokratisk av deltagerne mandagen i forkant. se lenke:

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Folkeakademiet-Filosofisk-Forum.png

Filosofisk forum fører forøvrig som oftest ikke rene begrepsdiskusjoner, men små begrepsdiskusjoner oppstår ofte innimellom de ulike temaene. Vi spør da: Hva er det vi egentlig snakker om? Hvilken visdom ligger bak?

Er myntet på en utdyping av ett eller flere begreper. Etter pandemien er dette også blitt en ukentlig foreteelse hvor en gjennomgang med systematiserte begreper etter årstidsløp og årstidstemninger holder tråden. Hvilke begreper som passer til i hvilke uker, er i seg selv et eget studie, og skal etterhvert tydeliggjøres når flere ordbilder blir plassert på siden: 12worldview.com. Ordbilder er ikke begreper, men de gjør som andre ord og uttrykk; de peker på begrepene. Siden starten etter pandemien, har det blitt delt ut stikkord (eller ordbilder) og synonymer som det da diskuteres rundt. Også den første begrepskortstokken (Forspillet) ble utviklet og brukt under samtalen/diskusjonen.

Et viktig aspekt ved dette begrepsarbeidet er også bruken av antonymer. Antonymene er altså de direkte motsetningene vi har til de enkelte begrepene (motbegrep). Det syntes være en nødvendig hjelp til klarhet ovenfor det begrepet vi forsøker å fatte. Den typiske begrepskortstokken har derfor dobbeltsider, hvor antonymet (den diametrale motsetningen) er å finne ved å snu kortet.

14.9.24: Det handler om de rene begrepsdiskusjonene/begrepssamtalene. En praksis startet en vårdag i 2022 og har siden gjennomført ukentlige møter. Det forutsettes ingen forkunnskaper annet enn det den enkelte lever i eller har tenkt. Hvor dypt man kommer inn i det enkelte begrep, avhenger av deltagerne og hvor mye føring som legges i temaet. Et stikkord eller et mere eller mindre fast uttrykk kan være nok til å sette igang, og man kan gjenta det samme ukesvis. i midlertid er det nødvendig å gå over til andre temaer og begreper for å få en dynamikk inn i språkutvekslingen. Praksisen til nå har vært å skifte begrep for hver gang. Det innebærer at man får en smakebit på alle begrepene om man følger hele ordningen. Kosmonymia bygger på en forståelse av en begrepsrekkefølge der det siste begrepet knyttes til det første, slik at vi har med en hel språkorganisme å gjøre. En gjennomgang, la oss si; i et årsløp er det altså mulighet for å kunne diskutere eller ha samtale om alle begrepene. Med et slikt innsyn vil vi alle kunne lære å skille mellom ord og begreper, og mellom tolkninger (konklusjoner) og definisjoner. Begrepene fremstår som allmenne og universelle.

Er intet annet enn et konstruert navn på et sted der motsetningen finnes. I den grad stedet finnes, finnes også et «Synonymia» hvor alle synonymene innenfor et begrep bor. «Synonymia» vil i såfall være ensbetydende med «begrepet» og dets plassering i det øvrige kosmos. I utdypingen av hva et begrep er, vil både synonymer og antonymer bli nærmere diskutert.

Bildet a734 «Kosmonymia» malt i 2006 på Sagene:

Den ukentlige begrepsdiskusjonen har mest vært mellom kl. 11 og 13 på fredager. Gjennom de to årene har deltagerantallet vært 5 – 10 , noe som til nå har vært et antall hvor hver enkelt har kunnet kommet godt med i samtalen/diskusjonen. Det har også vært mulig å poppe inn. Begrepsdiskusjon behøver ingen forberedelse, men den som leder eller har innledning må ha tenkt igjennom.

vil utvikles etterhvert, og starter først med noen ytterst få ord. Siden begreper er tverrfaglige og universelle, vil en ordliste følge mønstret til en synonymordbok. Under hvert begrep vil det være langt flere synonymer (og antonymer) fordi begrepene kan strekkes i langt større grad enn kjent til nå. Ordlisteordene vil bli plassert i 12worldview.com slik forskjellige ordbilder blir plassert.

forsøker å ha relevans til årstid og årstidstemning i den uken ordbildet blir lagt ut. Ukens ordbilde har paralell til de begrepene som diskuteres i samme uke. Antonymet som blir lagt med, skal bære den stemningen i den motsatte årstid. Dette innebærer at de fleste ordbildene blir behandlet ca 2 ganger i året.

opp

Hver uke legges ut om kommende ukes begrepstema. Mail sendes til den som vil ha, og hvor også andre arrangementer ifra 3 hjemmesider legges ut

12worldview.com

statendetermeg.no

torgerjacobsen.no

Det følges også opp på FB

en refleksjon.

Kort til å spille med og å legge kabal med

Varemerkebeskyttet

Fremtidsprosjekt: Korstokkfabrikk, andre trykksaker og malerier.

Påtenkte drøftelser: Blokker som her er større, er lenket.

Eksempel: At det blir så mange ord..

(lenke til et eksempel)

Begreper kan strekkes, derfor er det mange synonymer til ord som hører innunder samme begrep. Nedenfor er et eksempel på dette. På nynorsk har man kallt begrep «omgrep» noe som blir upresist, og er derfor feil. Omgrep kan oversettes med det «å omfatte» (omfatning). Med det blir et begrep vidt, noe som i seg selv gjør at det kan strekkes.

Eksempel (ned ifra pidestallen med) «Gud», Doktor, Vitenskap, Skole, Meditasjon..

Der strikken tøyes for langt, men det er ikke alltid!

Eksempel: Religion og likestilling, rettferdighet og skjønnhet, ånd og frihet. Ord som tydes (konkluderes) som forskjellig, men hører til samme begrep (definisjon). Betoningsforskjell mellom:det naturlige, sensuelle og det frigjorte.

Eksempel: jobb og arbeid, pride og proud. Se Forbindelse kontra forsamling:

Eksempel: lyse og skinne

Eksempel: Gi og ta. Gi og stjele (ta ifra), Hesteskoteorien

Eksempel: 1) slutning- 2) dom- 3) begrep

Eksempel: betoningen: «intuisjon»

Loftsrydding i sitt tankesystem

I makrokosmos beger planetene seg, mens stjernene i ekliptikken står mer stille

Aktivitet nedenifra og ovenifra.

opp:

Midt i malen.